Samarbeids- partnere:
|
VÆR OG VIND STILLER SPØRMÅLET: - Kan vi stole på all statistikk fra Meteorologisk institutt?
Mandal-Eigebrekk, 14.08.17: På en mandag som denne stiller vi spørsmålet ovenfor. Årsaken til dette er et nyhetsoppslag på Nettavisen den 24.7. som er basert på statistikk som Nettavisens Kjersti Westeng har fått KLIMAVAKTEN på Met.no til å lage.
________________________
Værkommentar: Bernt Lie ________________________
Nettavisen ønsket å presentere en oppdatert statistikk om solskinnstimer og penvær – og dermed hvor det beste ferieværet var hen her på hjemmebane i en normal sommer. Avisen støtte umiddelbart på problemet med at det på landsbasis bare er et dusin værstasjoner der solskinnstimene og ditto minuttene registreres nøyaktig. Neste problem var at det er stadig færre norske værstasjoner der en værobservatør er fysisk til stede minst tre ganger daglig på de faste observasjonstidene 06.00, 12.00 og 18.00 UTC (08.00, 14.00 og 20.00 CEST) og utfører alle de såkalte visuelle observasjonene. Fra disse visuelle observasjonene kan man få utarbeidet statistikk for antall penværsdager og midlere skydekke uttrykt i åttedeler (av engelsk: octas). Det var værvinnerne so m Nettavisen hadde satt seg fore å presentere for sine lesere.
- Satset på 8-delene Nettavisens medarbeider Kjersti Westeng ønsket statistikk for midlere skydekke i åttedeler for de tre sommermånedene til sammen for den aller seneste 30- årsrekken, nemlig 1987 – 2016. Dette mottok hun av den Met.no-medarbeideren som betjente KLIMAVAKTEN en dag i slutten av juni eller begynnelsen av juli i år. Hun ønsker ikke å fortelle Vær og vind hvilken Met.no- medarbeider som utarbeidet statistikken. (Klimavakten er en spesialtelefon for massemedia som de kan ringe mandag – fredag kl. 08.00 – 15.00, tilrettelagt spesialservice til avlastning for statsmeteorologene ved Meteorologisk institutts værvarslingsavdelinger i Oslo, Bergen og Tromsø). Nettavisen-journalist Westeng bekrefter overfor Vær og vind at hun mottok statistikk for til sammen 90 norske værstasjoner, spredt utover landet, som hadde målinger fra de siste 30 årene. Nevnte medarbeider på KLIMAVAKTEN ga også beskjed til Nettavisen- medarbeider Westeng om at det var flere stasjoner som ikke var med på grunn av for kort driftstid.
- Bare 56 observasjonssteder igjen Etter som siste dag sommeren 2016 var den 31. august, har Vær og vind sjekket hvor mange observasjonssteder som leverte de såkalte visuelle observasjonene, inklusive samlet skydekke i 8-deler, skytyper og mengder i de tre ulike høyde nivåene CL, CM og CH, og de øvrige dataene ut gjennom sommeren 2016. Det var- hold deg fast – ikke 90 observasjonssteder med 30 års sammenhengende virksomhet, men 56! Vårt kjennskap til det norske stasjonsnettet til Meteorologisk institutt er ikke så detaljert at vi kan se hvor mange av disse 56 som kan vise til 30 års komplette skydata juni 1987 – august 2016 for de tre sommermånedene.
- Værvinnerne Sandefjord og Arendal Via en del e-postutveksling mellom Vær og vind og Nettavisen-journalist Westeng får vi brakt på det rene at værvinneren var Sandefjord. Byen hadde i de siste tretti årene hatt et midlere skydekke på 4,3 åttedeler (53,85), mens Arendal kom på annenplass med 4,4 åttedeler (55,0%). Vi lurte på hvor i Sandefjord disse fysiske målingene var foretatt da vi visste at Sandefjord Lufthavn som værstasjon hadde en kort observasjonstid i årene 1987 2016. Vi fikk vite at klimastasjon 27450 MELSOM, beliggende i tettstedet Melsomvik i tidligere Stokke kommune, som pr 1.1.2017 gikk i storkommunen Sandefjord sammen med Andebu, var stedet med lite skyer. Hva så med Melsom? Fra 27450 foreligger det offisielle skydata for somrene 1987 – 1994, altså for åtte av de 30 årene. I perioden 1.9.1994 – 30.4.1999, og etter dette har det ikke vært verken skyobservasjoner eller andre visuelle observasjoner fra denne værstasjonen i tidligere Stokke kommune – en kommune som vi fra tidligere års værstatistikker vet er blant de minst tilskyede kommunene i hele landet. OK, her har Klimavakten tatt en spansk en, for å si det mildt. Men rent statistikkfaglig holder det overhodet ikke mål med en dekningsgrad på 26,7 prosent! Så bare glem Sandefjord som landets mest solrike sted – og by.
- Hva med nummer to: Arendal Det nest mest solrike stedet i den aller siste 30- årsperioden skal være Arendal. Utenfor byen har det vært værstasjon på Torungen Fyr siden 1. juli 1867. Der ble fyret avbemannet av Kystverket i 2006, og fra og med februar samme år bortfalt også de visuelle værobservasjonene fra 36200 som bl.a. omfattet skydekket. Fra Torungen Fyr, øy beliggende på kysten utenfor selve Arendal by, foreligger det dermed sammenhengende skydata for somrene 1987 – 2005, altså 19 år. Det gir en dekningsgrad på 63,3 prosent. Men altså ikke 100,0 prosent. - - - Vær og vind har ikke utesket Nettavisen for flere steder for å dokumentere at de rett og slett er blitt lurt av «Klimavakten» på Meteorologisk institutt. All ære til journalist Kjersti Westeng som beskytter sine kilder. Men: Kanskje burde Meteorologisk institutt ta en gjennomgang på sine rutiner for utarbeidelse av værstatistikk – selv på en tid av året som kan være preget av agurknyheter.
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|