Samarbeids- partnere:
|
FEBRUARNEDBØREN 65 PST AV NORMALEN: - Men på Skjomen i Ofoten kom det overhodet ikke noe nedbør!
Bærum, 02.03.18: - Månedsnedbøren var 65 prosent av normalen, skriver Obsklim-divisjonen på Meteorologisk institutt bl.a. i innledningen til Klimatologisk månedsoversikt for februar. Folk i deler av landet som reelt sett snødde ned, er uenig i de
Vær og vind siterte en enkelt setning fra beskrivelsen av den norske februar-nedbøren her nede på fastlandet. Denne forklaringen ble fulgt opp av at "mange stasjoner i Troms og Nordland fikk under 25 prosent av normalen". En del stasjoner i Rogaland, Vest-Agder og på Østlandet fikk over 200 prosent av den normale nedbøren. Ja, slik forklarer sakkunnskapen på Meteorologisk institutt februarnedbørens fordeling som gir 65 prosent av normalkvoten. Men da Vær og vind gikk inn i tabellene i månedsoversikten - for ikke å si våre søk i eKlima-databasen - fant vi at den offisielle nedbørstasjonen Skjomen-Stiberg i Ofoten (Nordland fylke) overhodet ikke fikk noe nedbør: Ikke ett eneste snøfnugg eller en regndråpe eller utfelling av rim eller dogg. - Det er nøyaktig 30 år siden ett av de offsielle målestedene til Meteorologisk institutt i det lange Nordland fylke overhodet ikke fikk noe som helst av nedbør i nedbørmåleren i løpet av februar, kan nettstedet Vær og vind fortelle nå i kveld når Klimatologisk månedsoversikt er offentliggjort. Sist det skjedde, og den aller første gangen det skjedde at februar-nedbøren totalt uteble i Nordland, var for akkurat 30 år siden, i 1988, ved Sørfjord Kraftverk i Tysfjord kommune. Mer enn hundre år skulle gå før statistikken viste null komma ingenting ved en offisiell målestasjon i Nordland fylke, viser Vær og vinds rekordoversiktsbøker.
- Tørt også over i Troms i siste måned De aller minste månedssummene der oppe i nord ble disse:
¤ Absolutt ingenting: Bare Skjomen-Stiberg i Ofoten, mot normalt 47 mm ¤ 0,4 mm, Nordnesfjellet i Kåfjord i Nord-Troms ¤ 0,6 mm, Drag-Ajluokta i Tysfjord, og Nordstraum i Kvænangen i Nord-Troms ¤ 0,7 mm, Ytre Holmebukt i Tromsø, og Botnhamn på Senja ¤ 0,9 mm, Senja-Laukhella ¤ 1,0 mm, Tromsø-Langnes (Tromsø Lufthavn). - Samtlige av disse stedene ble det ny tørkerekord for nedbøren i februar. Et øyeblikk tilbake til februar 1988: I Troms fylke var det to steder som den gangen for nøyaktig 30 år siden ikke fikk noe nedbør overhodet: Både Reisadalen-Bjørkli, og Skjervøy-Kobbepollen. Copyright: Bernt Lie ¤ 0,9 mm, ¤
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|