Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







Månedsmiddeltemperaturen er ikke som før ...


11.09.06: Fra og med mars i år er månedsmiddeltemperaturen ved instituttets automatstasjoner blitt beregnet som middel av samtlige timevise temperaturer. Dermed blir det såkalt homogenitetsbrudd ved disse.
Fra og med mars i år har Klimatologisk månedsoversikt, utgitt av Klimadivisjonen på Met.no, beregnet månedsmiddeltemperaturen som et gjennomsnitt av samtlige timevise temperaturer, med temperaturdøgnet definert som kl. 21.00 foregående dag til og med kl. 20.00 på dagens dato. Tidspunktene refererer seg til norsk sommertid. Den metoden som månedsmiddeltemperaturen har vært beregnet på til og med februar, er ved hjelp av "Kõppens formel". Denne formelen har i mer enn hundre år vært i bruk her i landet og baserer seg i hovedsak på temperaturene morgen, middag og kveld samt døgnets minimumstyemperatur og en k-faktor, som varierer med sted og måned. Kõppens formel ble tatt i bruk fra og med året 1891 som det beste beregningsgrunnlag for det særdeles viktige vær-parameteret all den stund ingen norske værstasjoner den gang hadde timevise temperaturobservasjoner.
Ikke bare brytes en vel 115 år gammel praksis praksis. I klimatologisk sammenheng blir det dermed et såkalt homogenitetsbrudd før og etter mars 2006 ved de ca 140 værstasjonene på fastlands-Norge som har automatiserte temperaturmålinger. Fortsatt er det ca 38 klimastasjoner i virksomhet, som bare observerer temperaturene manuelt minimum tre ganger i døgnet.
Førstekonsulent Stein Kristiansen ved Klimadivisjonen/Met.no forteller til www.varviggo.no at Instituttet om antakelig et års tid vil ha tilgjengelig månedsmiddeltemperaturer for norske værstasjoner på begge beregningsmåter, publisert på Instiuttets nettsted e-clima, som er gjort gratis tilgjengelig for også vanlig værinteresserte.
Det var altså i mars i år at nyordningen trådte i kraft. Av værstasjonene i VeTeBu er det spesielt Nesbyen-Todokk som utmerker seg: På gammelmåten blir månedsmiddeltemperaturen for mars -6,3*C, mens de 744 timevise temperaturene gir et snitt på -5,8*C. Altså en differanse på en halv grad! De øvrige værstasjonene gir to til tre tideler høyere månedsmiddeltemperatur.
Også i april er det størst avvik på Nesbyen-Todokk ved to beregningsmetodene. På gammelmåten er månedsmidlet 2,7 grader; på den nye metoden 2,9. Drammen-Berskog, Kongsberg Brannstasjon, Skien Lufthavn, Notodden Flyplass og Møsstrand II får en tidel lavere middeltemperatur ved den nye metoden, Dagali Lufthavn to tideler høyere, mens Vågsli og Jomfruland får en tidel høyere månedsmiddeltemperatur.
I mai, som er den siste måneden som www.varviggo.no har begge temperatursett tilgjengelig for, er 24-timersmidlet 0,1*C høyere for Hønefoss-Høyby, Nesbyen-Todokk, Drammen-Berskog og Gvarv-Nes, 0,2*C høyere for Færder Fyr, 0,1*C lavere for Kongsberg Brannstasjon, 0,2*C lavere for Dagali Lufthavn, 0,4*C lavere for Vågsli og hele 0,6*C høyere for Jomfruland.
- Spør du meg, blir dette mye "hummer og kanari", mener værstatistiker Bernt Lie.
Siste måned med komplett statistikk fra Klimadivisjonen/Met.no er august. Østafjells viser Prestebakke, Hakadal-Bliksrudhagan, Asker-Sem, Skåbu-Storslåen, Åbjørsbråten, Lyngdal i Numedal og Tveitsund et vesentlig mindre avvik fra de lokale august-temperaturnormalene enn ved automat- og hybridstasjonene. Nevnte værstasjoner er alle sammen steder der Kôppens formel fortsatt må brukes!
Spesielt når forskjellene i de to beregningsmåtene blir såpass store som fire til seks tideler, blir det jo egentlig snakk om "en helt annen måned". Hvorledes det vil gi seg i utslag i omberegnete normaler for inneværende normalperiode 1961--1990, er det for tidlig å si noe om, får vi opplyst ved Klimadivisjonen/Met.no.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©