Samarbeids- partnere:
|
Newton innledet NRKs ekstremværuke
24.09.06: (NB: Utvidet versjon.) Tv-programmet Newton på NRK1 kl. 18.30 søndag kveld innledet Meteorologisk institutt og NRKs ekstremværuke. I flere innslag fikk vi se bilder fra flommen i Flatanger i januar. Men hvor mye nedbør kom det? Og hvorfor?
Et av de aller verste regnværene som har rammet grenseområdene mellom Sør- og Nord-Trøndelag på Fosenhalvøya noen gang, delvis også indre områder av begge fylkene, var et frontsonenedbørområde som ble liggende omtrent stille i mer enn fire døgn. I NRK-programmet Newton fikk vi bl.a. se opptak av hvordan Lauvsneselva gjennom Lauvsnes i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag fylke flommet opp og tok med seg hus og broer. Nå, nesten åtte måneder senere, ligger elveleiet som en svingete, gigantisk steingjerding ... Men verken programleder eller eksperten fra Norges vassdrags- og energiverk (NVE) som var hyret inn for å snakke om hva som egentlig skjedde disse siste dagene av januar i år, kunne fortelle hvor mye nedbør som kom og som derved forårsaket denne hundreårsflommen. Meteorologisk institutt hadde i januar ikke noen målestasjon i Flatanger kommune. På den andre siden av fylkesgrensen, over i Åfjord kommune i Sør-Trøndelag fylke, kom det imidletid 143,9 mm nedbør ved instituttets nedbørstasjon Åfjord-Momyr fra og morgenen mandag den 30. til om morgenen tirsdag 31. januar. Ifølge værstatistiker Bernt Lie er dette den nest største døgnnedbøren i januar i Sør-Trøndelag fylke noen gang og det verste januar-nedbørdøgnet i dette fylket siden 1932. - På tre og halvt døgn kom det over 340 mm på dette stedet. Værstatistiker Bernt Lie kan imidlertid supplere målingene fra Åfjord med kraftselskapet Trønder-Energis målestasjon ved Mørre Kraftverk i Åfjord. Der kom det 218,9 mm samme døgnet som Åfjord-Momyr fikk 143,9 mm, og på tre og et halvt døgn - før tele-forbindelsen til kraftverket ble brutt på grunn av ras ved 18-tiden den 31. januar - ble det målt 440,8 mm. - Dette er faktiske opplysninger som researcherne i NRK-Fjernsynet og eksperter ved Meteorologisk institutt og Norges Vassdrags- og Energiverk burde ha hatt tilgjengelig - og fortalt om i Newton-programmet. -- -- -- I det siste av fem programmer i BBC-serien "Planeten vår", kl. 20.00 på NRK1, om ørkener, fikk vi heller ikke vite noe om hvor mye det blåser i ørkenområdene i Namibia når hele "sandfjell" forflytter seg, hvor lite det regner i de tørreste stedene i Australia, hvor varmt det er der, eller hvor lite nedbør det normalt og absolutt kommer i Atacama-ørkenen i Chile.
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|