Samarbeids- partnere:
|
PÅSKEN 2019 BESTEMT AV SYKLISK FULLMÅNE: - Tidligere almanakkredaktør Kaare Aksnes på Høvik forklarer "fireukers forsinkelsen"
DK-Bredsten, 21-03.19: I går ettermiddag konstaterte vi at årets påske kommer fire uker for sent. I stedet for søndag fk. 24. mars, som er første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn, kommer første påskedag anno 2019 først om fire uker!
________________________
Værkommentar: Bernt Lie
________________________
Idet Vær og vind satte kursen for Danmark i går ettermiddag, tok vi kontakt med tidligere redaktør for den offisielle almanakken for Norge, astrofysiker og professor Kaare Aksnes på Høvik i Bærum om hvorfor årets 1.-påskedag ikke kommer søndag 24. mars, men først søndag 21. april - altså fire uker senere enn den skulle. Professoren hadde selv ikke oppdaget dette forholdet at årets vårjevndøgn inntraff (ytterst sjeldent) på onsdag 20.3. Nøyaktig kl. 22.58 MET sto solen i senit over Ekvator et sted i det sentrale Stillehavet på omtrentlig posisjon 169 grader vest - m.a.o. en tidssone øst for datolinjen. Fullmåne i dag inntraff i dag, dvs. i natt, kl. 02.43 MET. Den pensjonerte astrofysikeren hadde selv ikke oppdaget denne sammenhengen før Vær og vind kontaktet ham. På stående fot kunne han ikke svare oss umiddelbart, men lovet å undersøke nærmere.
- Mobilbeskjed i morges Presis kl. 09.06 i morges mens Vær og vind suser sørover på E 39 i Jylland sør for Klisterkanalen (Limfjorden), innløper følgende beskjed via SMS på mobilen: - Som jeg anydet på telefonen i går, er forklaringen på den sene påsken i år at syklisk fullmåne i mars skjer FØR vårjevndøgn. Derfor faller påsken etter neste sykliske fullmåne, forklarer Aksnes til Vær og vind.
- Hva er så syklisk fullmåne? Syklisk fullmåne var et nytt og ukjent begrep for oss. Vi har i kveld googlet dette og får fram den definisjonen som professor Aksnes hadde gitt Aftenposten for nokså nøyaktig 11 år siden. Det var journalist Lars Ludwig Røed som hadde fått begrepet syklisk fullmåne forklart av Aksnes, mangeårig redaktør av den offisielle almanakken for Norge. - En vinglefant, rett og slett. Det ene året her, det andre året der. Og i år har vi knapt fått unnagjort skolenes vinterferie, så er påsken over oss. Mange har merket seg at 1. påskedag inntreffer allerede 23. mars, faktisk bare én dag senere enn den aller tidligst mulige datoen — som er 22. mars. - Å beregne påsken har skapt mye hodebry og forvirring opp gjennom tidene. Det sies ofte at første påskedag er første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn, sistnevnte plasserer vi vanligvis på 21. mars. Det er som oftest riktig, men ikke alltid, sier Kaare Aksnes, redaktør i Almanakk for Norge og dessuten professor i astronomi. - Hvorfor ikke? - For det første vil ikke den såkalte sykliske fullmånen, som påsken styres av, være det samme som den virkelige fullmåne, og for det andre faller ikke vårjevndøgn alltid på 21. mars. (Som i år, liksom i 2008; red'sa merknad!) Regelen er at første påskedag er første søndag etter første sykliske fullmåne, som inntreffer på eller etter den 21. mars, sier Aksnes.
- Kirkefedrene bestemte. - Og hva er så den sykliske fullmåne? Aksnes har svaret: - Under kirkemøtet i Nikea i år 325 ble det bestemt at 1. påskedag skulle være første søndag etter første fullmåne på eller etter 21. mars, som da var datoen for vårjevndøgn etter den julianske kalender. For å beregne månefasene benyttet man en fiktiv, syklisk måne, som avviker noe fra den virkelige (astronomiske) månen, sistnevnte har en meget komplisert bevegelse. Det kan derfor skje at den sykliske fullmånen faller på en annen dato enn den astronomiske eller den observerte fullmånen. I spesielle tilfeller kan dette føre til en hel måneds forskjell på påskedatoene. Dette er årsaken til at den katolske kirke og den protestantiske kirke i mange år opererte med forskjellige påskedatoer. - Fortsatt beregner den ortodokse kirke påsken etter den julianske kalender, sier Aksnes.
- Regnestykket - Her finnes nemlig adskillig moro for de tallglade: I den julianske kalender er år delelige med tallet 4 et skuddår, med 366 dager, mens de øvrige år har 365 dager. Dette gir en gjennomsnittlig årslengde på 365,25 dager, mens det tropiske året fra vårjevndøgn til vårjevndøgn er 365,2422 dager. Denne forskjellen bygget seg opp til 10 dager fra Julius Cæsars tid og fram til år 1582. I dette sistnevnte året vedtok pave Gregor XIII at den 4. oktober skulle etterfølges av den 15. oktober, og at år delelige med fire skulle være skuddår, unntatt hele hundreår (som må være delelige med 400 for å være skuddår). Det medførte 97 skuddår i løpet av 400 år. Det gregorianske året fikk da en gjennomsnittlig lengde på 365,2425 dager, som er bare 26 sekunder lenger enn det tilsiktede tropiske året. - Det var nettopp påskeberegningen som var bakgrunnen for innføringen av den gregorianske kalenderen som tilbakeførte vårjevndøgn til ca den 21. mars. Man fortsatte å bruke den sykliske månen for beregning av månefaser og påsken, men med en liten justering for å forhindre at den lille forskjellen (på 0,0805 dager etter 235 måneomløp) summerer seg opp over lang tid, forklarer Kaare Aksnes. Å beregne påsken etter disse reglene er forholdsvis enkelt, og gir altså i år (dvs. 2008) 1.-påskedag på 23. mars, avslutter professoren og astrofysiker Kaare Aksnes sin forklaring til Aftenpopsten i mars 2008.
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|