Samarbeids- partnere:
|
SØRLANDSVÆRVARSELET: - Spredte regnbyger, melde NRK-Ferieradioen på P1
Mandal-Eigebrekk, 01.07.19: Mens tett yr trommer på vinduene hos oss på Vær og vinds sommerbase, refererer ettermiddagens kvinnelige programleder fra værvarselet for Vestfold, Telemark og Agder-fylkene i dag: Spredte regnbyger. Riktig eller galt
_______________________
Værkommentar: Bernt Lie
_______________________
Med vår bakgrunn som offisiell værobservatør for Meteorologisk institutt gjennom mer enn 30 år på hjemmebasen 19480 DØNSKI i Bærum. har vi de siste 25 somrene foretatt de tre daglige observasjonene av alle aktuelle værelementer, bortsett fra gressminimumstemperaturen som vi kuttet ut for noen få år siden.
- Tre hovedobservasjoner Ved de tre hovedobservasjonstidene kl. 08.00, 14.00 og 20.00 CEST (07.00, 13.00 og 19.00 CET tidlig om våren og sent på høsten), beskriver vi været ved observasjonstiden iht den offisielle værkoden med kodetallene 00 -- 99. Ved middagsobs'en kl. 14.00 i dag "meldte vi" kodetall 50, som betyr lett yr med avbrytelser (nedbør som kommer og går). Hvorfor vi meldte yr og ikke regn, skyldes størrelsen på dråpene som kom ned fra det laveste skylaget. Det var CL=5-skyer, såkalte bukleskyer -- vel å merke ikke bygeskyer (CL=9).
- Bittesmå dråper er yr En "vis" mann lærte oss for mange år siden forskjellen på regn og yr. Når det faller yr, danner de små dråpene ikke noe "avtrykk"eller "ring" i en vannpytt eller på vann og sjø. Regndråper derimot danner ringer i vannet i en vannpytt eller på sjøen eller på vannet. Idet vi hørte på NRK-Ferieradios værvarsel om spredte regnbyger, kom det en ny omgang med tett yr. Det ville vi ha karakertisert med kodetall 54 og ikke 81 som middels eller sterke regnbyger.
- Bare på Lindesnes Fyr Langs vår lange Skagerrakkyst, fra Åna-Sira til Svenskegrensen, er det bare EN værstasjon som er bemannet og dermed sender vær og nedbør iht kodeboken, og som også vurderer skyene og skyhøyden. Det er de to faste fyrvokterne på Lindesnes Fyr. Nærmeste observatørnabo i østlig retning som i sine værtelegrammer (met'er) vurderer nedbørslags og skydekke, er brannmannskapene i Sarpsborg!
- Skyvurdering Fyrstasjonene langs Sørlandskysten og i ytre Oslofjorden ble avbemannet og automatisert i tur og orden frs 2005, og stasjoner ble lagt ned i sin helhet, som f.eks. Langøytangen Fyr i Bamble. Værvarslingsmeteorologene har dermed mistet et helt nødvendig verktøy, dvs. datagrunnlag, i sin daglige virksomhet. - Men er det så farlig om "yr eller regn med avbrytelser" blir forvekslet med "regnbyger"? Kanskje ikke for folk flest. Men når det virkelig dreier seg om BYGEVÆR, dvs. bygeskyer på værradaren -- slik vi så dem komme nordvestfra over deler av Oslo i siste uke og som ga nedbørintensiteter på opp i 21,0 mm på ti -- 10 -- minutter (på OSLO-LØREN, da kan det oppstå betydelige flom- og ovdrsvømmelsesskader på meget kort tid.
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|