Samarbeids- partnere:
|
"STATISTIKK DU LYVER": - Ja, i alle fall norsk nedbørstatistikk for juni månedene de siste 120 årene
Mandal-Eigebrekk, 03.07.19: I går forelå den første utgaven av Klimatologisk månedsoversikt for juni. Mht nedbøren skriver den 4 mann sterke redaksjonskomiteen at månedsnedbøren var 145% av normalen, og måneden ble den 8. våteste siden år 1900.
______________________
Værkommentar: Bernt Lie ______________________
- Månedsnedbøren var 145 prosent av normalen, og måneden ble den åttende våteste juni-måneden i en serie som går tilbake til 1900. Juni i 1964 var våtest med 175% mens 1927 er tørrest med 20%, heter det bl.a. i ingressen til alle de aktuelle dataene som presenteres. Umiddelbart reagerte Vær og vind på at juni 1927 i denne griddete datarekken skulle ha vært TØRREST med bare 20 prosent av det normale. I vår meteorologiske hukommelse sto det ganske klart at store deler av bl.a. Østlandet og Sørlandet hadde rekorder "den andre veien" i juni i 1927. - Var det trykkfeil for et annet år som endte på xxx7, lurte vi på.
- En av de fire I ferietiden på Meteorologisk institutt har begge de senere månedenes ansvarlige Lars Grinde og Jostein Mamen ferie akkurat nå. Blant de fire fikk vi tak i, var klimaforsker Hanne Heiberg. I telefonsamtalen spurte vi om året 1927 var riktig for den tørreste. På sekunder hadde hun tryllet fram nedbørdata fra denne første av de tre sommermånedene i 1927. Ved første øyekast viser landsoversikten at juni 1927 viser 21,8 prosent av det normale, og det er den laveste prosentandelen i hele den griddete datarekken for juni- nedbøren f.o.m. 1900. Med de fem klimaregionene som landet er delt inn i, viser disse tallene for "prosentfyllingen":
¤ Østlandet = 171,0% ¤ Agder = 197,2% ¤ Vestlandet = 97,0% ¤ Trøndelag = 63,4% ¤ Nord-Norge = 103,4%.
Dette skulle altså gi et landsgjennomsnitt på 21,8 prosent. Vær og vind foreslo for forsker Heiberg at det kanskje var feiltrykk for 121,8 prosent, men dette hadde hun ikke nok datatilfang til å ta på strak arm. - - - Vær og vind har vært litt ironoiske når vi har satt STATISTIKK DU LYVER som stikktittel på denne værkommenaren. Hvis hver av de fem klimaregionene telte likt i landsnormalavviket, kunne det være snakk om 126,4 prosent. I årenes løp siden Klimadivisjonen, senere Observasjons- og klimadivisjonen, begynte å offentliggjøre både landstemperaturen og landsnedbøren, har vi stilt store spørsmålstegn ved godheten (korektheten) i disse begrepene og beregningene. For landsnedbøren i juni i den griddete datarekken f.o.m. 1900 må det være noe hakkende galt!
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|