Samarbeids- partnere:
|
30 år siden det tidligste snøfallet i Oslo
13.10.06: I dag, fredag den 13. (!) oktober, er det den tidligste dato for at det har snødd så mye i lavlandet omkring Oslo at den har blitt liggende noen dager.
Datoen fredag den 13. er det mange som forbinder med en ulykkesdag. For nøyaktig 30 år siden startet det første snøfallet vinteren 1976/77 nettopp den 13., men det var ikke på en fredag! Ut gjennom ettermiddagen og kvelden onsdag 13. oktober 1976 gikk regnværet i lavlandet over i sludd og snø, og den 14. om morgenen lå det 3 cm snø på Blindern. Det markerer den absolutt tidligste datoen for snødekke i hovedstaden i de vel 150 årene vi har pålitelige værobservasjoner fra. Om morgenen den 14.10. kl. 07.00 var det 0,0 grader på Blindern. På Dønski i Bærum var det en tidel pluss, men der hadde det lagt seg 8 cm i løpet av natten.
Oktober 1976 Men torsdag 14. oktober for 30 år siden er det nok mange bilister og buss-, bane- og togtrafikanter som minnes: Da snødde lavlandet østafjells bokstavelig talt ned!Hvit, men svært fuktig og tung, nedbør lavet ned. Selv på hovedveiene ble det ganske ufremkommelig, og på sideveier med minimal stigning måtte selv bussene gi opp. Det ble en meget spesiell ettermiddags-hjemreise på gummihjul! På Dønski i Bærum falt det 23,2 mm nedbør inntil sju om kvelden, og nedbøren fortsatte med tung og våt snø (min.temp. 0,4*C) og ga nye 14,5 mm nedbør på Dønski; totalt 37,7 mm på ett døgn. Snødybden denne fredagsmorgenen var økt til 22 cm. På Blindern lå det 17 cm på jordene rundt Meteorologisk institutts hus, og der hadde det kommet 37,7 mm nedbør siste døgn.
Trekvart meter snø i Marka Takket være mildvær de nærmeste døgnene i lavlandet forsvant snøen igjen. Det var bar mark på Blindern om morgenen den 21., mens det hvite holdt stand et døgn til på Dønski i Bærum. Men oppe på Tryvasshøgda, eller i Nordmarka, var det såpass kaldt at nedbøren fortsatte som snø. Ved den offisielle nedbørstasjonen på Hakloa lå det hele 77 centimeter snø den 20., og inne i Marka var det dermed rekordtidlig start på skisesongen som varte til litt ut i mai 1977. Antakelig er vinteren 1976/77 den nest lengste snøvinteren i hovedstadsområdet, selv om vinteren 1950/51 definitivt er tidenes snøvinter! Den 1. mai 1951 lå det akkurat to meter snø på flatmark ved værstasjonen på Tryvasshøgda. Siste dato som det ble notert snødekke der, var 23. mai! På Blindern forsvant snøen allerede i løpet av den 19. april. Men der hadde den ligget siden snøen lavet ned på dagtid den 21. november. På Tryvasshøgda la snøen seg allerde i løpet av dagen den 28.10., med snødekke hver dag f.o.m. 29. oktober. Det gir en sammenhengdende snøsesong på Tryvasshøgda på ikke mindre enn 207 dager! Snøsesongen på Tryvasshøgda for 30 år siden ble 205 dager, med første dag med snødekke der oppe i høyden over byen den 14. oktober 1976 og den siste den 6. mai 1977. Dermed har vi antakelig oppsummert de to lengste snøvintrene i hovedstadsområdet!
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|