Samarbeids- partnere:
|
EN VÆRVARSLINGSMETEOROLOG LAGER SOMMERVÆRSTATISTIKK FOR NRK-NYHETER
Mandal-Eigebrekk, 08.07.20: Mens bygeværet høljet ned lørdag kveld 27. juni, lyn flerret himmelen, og tordenskrallene dundret i husveggene, satt Vær og Vind og feide over NRK-nyhetene. Vi falt over oppslaget SÅ MANGE SOMMERDAGER HAR DU IGJEN.
_____________________
Værkommentar: Bernt Lie _____________________
Egentlig burde vi ikke være på internett under slike værforhold som denne lørdagskvelden. Men tilfeldigvis kom vi over nyhetsoppslagene hos NRK. Det var NRK-Rogaland som hadde lagt ut saken «Så mange sommerdager har du igjen», riktig nok i nynorsk språkdrakt som ikke Vær og Vind benytter. Det er NRK-journalist Mari Rollag Evensen, research-journalist Erlend Frafjord og videojournalist Therese Pisani som har fått en av værvarslingsmeteorologene ved Vêrvarslinga på Vestlandet (Meteorologisk institutt, Bergen), statsmeteorolog Magnus Haukeland, til å se på sommerværet de siste 20 årene.
- Ti dager senere Med det som ved månedsslutt tre døgn senere viste seg å være tidenes varmeste juni-måned i hele det sørlige Norge, inklusive Rogaland, har de tre NRK- journalistene stilt seg spørsmålet om sommerdagene nå er brukt opp for året 2020. Og fått værvarslingsmeteorolog Magnus Haukeland på Florida i Bergen til å komme med fasiten på dette for hele Rogaland så avgjørende sommerspørsmålet. Dette oppslaget ble også forfremmet til å komme inn på NRK og Meteorologisk institutts værportal «yr.no». I dag, ti dager senere, koker NRK-Rogaland suppe på den samme tynne spikeren som den 28. juni.
- 100.000 observasjoner siste 20 år Derfor har NRK sjekket saken. De har gått gjennom nær hundre tusen værobservasjoner og talt opp «fine sommerdager» de siste 20 årene, kan vi lese. - En god, norsk sommerdag har vi definert som et døgn med maksimalt 1,0 millimeter nedbør, samtidig som temperaturen var over 20 grader i løpet av døgnet. Vi har valgt åtte steder, spredt over hele Norge, hvor det var gode og stabile meteorologiske data for hele perioden. De største byene er tatt med, i tillegg til noen mindre steder: Karasjok, Bodø, Trondheim, Nesbyen, Bergen, Oslo, Stavanger og Kristiansand S. Så har vi lagt tallet på sommerdager sammen, år for år.
- Hovedkonklusjonen Antall gode sommerdager de foregående 20 årene er illustrert i et kurvediagram som viser at den dårligste sommeren i Norge de siste 20 årene trolig var 2012. Det året var det bare sammenlagt 167 dager med nesten ingen nedbør og over 20 grader på de åtte stedene. Den beste sommeren ligger bare et par år bak oss. I 2018 var det 436 sommerdager på de åtte stedene. To og halv gang så mange, konkluderer værvarslingsmeteorologen. Hvor langt vi pr dags dato i juni 2020 var kommet (mellom 167 og 436), får vi ikke vite noe om.
- Statistikk til stryk! Vær og Vinds ansvarlige har, utenom sitt faste journalistiske arbeid, stelt med værstatistikk siden mars 1959, altså i mer enn seksti år som for øvrig svarer til lengden på TO internasjonale normalperioder. Allerede ti år før dette startet jeg å besøke daværende Klimaavdelingen på Meteorologisk institutt på Blindern og ble opplært i hvordan ulike former for værstatistikk skulle utarbeides. Ikke minst begreper som nordisk sommerdag, høysommerdag eller tropedag var tre klare definisjoner når døgnets maks.temp. var >= 20,0*C, >= 25,0*C eller 30,0*C. Altså ikke ulike typer dager da maks’en var OVER 20,0, respektive 25,0 eller 30,0 grader. Kombinasjoner av dette og flest antall klarværsdager, penværsdager, og færrest overskyede dager telte med. Derfor er det ytterst interessant at værvarslingsmeteorolog Magnus Haukeland anser et nedbørdøgn med 1,0 mm nedbør som ett av to hovedelementer i sommerværstatistikken! Eller er det de tre NRK-journalistene som har stilt kriteriene for «en god sommerdag»? Og at værvarslingsmeteorlogen bare har utført masse beregningsarbeid, til hvilken nytte? Et intrikat spørsmål fra Vær og Vind i så måte er: Et døgn med 1,0 mm nedbør kan ha vist seg å være en regnværsdag med lett regn hele tiden, både på dagtid og gjennom den etterfølgende natten (nedbørdøgnet går fra morgen til morgen), eller det kan være en helt nedbørfri dagperiode 08.00 – 20.00, men med inntil 1,0 mm i natteterminen kl. 20.00 – 08.00. Her er det gått med i den statistiske smørjen. Apropos når maksimumstemperaturen er lik eller går over 20,0 grader: I den seneste 20-årsperioden (hvorfor ikke 30 år, som utgjør én normalperiode?) har maks.temp. på 20,0 eller høyere forekommet så tidlig som den 22. mars (20,2*C på Grimstad- Landvik i 2012) og så sent som den 6. november (21,8*C i Tafjord på indre Sunnmøre i 2003). Disse to ytterkant-datoene for en god norsk sommerdag med 20,0 grader og over er ganske sikkert ukjent for værvarslingsmeteorolog Magnus Haukeland. Ut fra hans tidshorisont (årene 2000 – 2019) er ikke sommeren over før i begynnelsen av november! Det er lenge til, det, fire måneder! Beklager at Vær og Vind sier og skriver dette: Værvarslingsmeteorolog Magnus Haukeland i Bergen, vær så snill og overlate til klimameteorologene å servere seriøs værstatistikk til massemediene, i dette tilfelle NRK i sin alminnelighet og NRK-Rogaland i særdeleshet. Din statistikk står til strykkarakter! Og kanskje bør klimadirektøren viske et ord i øret på værvarslingsdirektøren om hvilket «departement» som skal utarbeide vær- og klimastatistikk for massemediene.
- Vær og vind interpellerer NRK-Rogaland På en onsdag formiddag som denne, etter at vi har pløyd oss gjennom dagens værnyhet på NRK-Rogalands distriktsside, men rykket opp til NRK-sentralt, under tittelen HER DET ER «MEST SOMMAR» I NOREG, har vi tillatt oss nedennevnte fem spørsmål til ledelsen av NRK-Rogaland:
Hei!
Hva er det for noe dilettantisk agurknytt om den norske sommeren som deres to NRK- journalister Mari Rollag Evensen og Erlend Frafjord har kokt i hop på bakgrunn av værdata som fem andre NRK-journalister fikk en værvarslingsmeteorolog (Magnus Haukeland) i Bergen til å bearbeide i siste måned?
I dagens og det tidligere oppslaget, dessverre også lagt ut på værnettportalen «yr.no» skrytes det av at (sitat): «Sommaren 2020 er sommaren nordmenn skal oppdage nye stader i sitt eige land. Men kvar bør du reise viss det er best mogleg sommervêr du er på jakt etter? NRK har gjort jobben for deg. Vi har gått gjennom nær 100.000 vêrobservasjonar og talt «fine sommardagar» dei siste 20 åra. Ein god, norsk sommardag har vi definert som eit døgn ed maksimalt 1,0 millimeter nedbør, samstundes som temperaturen var over 20 grader i løpet av døgnet. Vi har valt åtte stader, spreidde over heile Noreg, kor det var gode og stabile meteorologiske data for heile peiroden. Dei største byane er tatt med, i tillegg til nokre mindre stader.» (Foreløpig sitat slutt).
Pkt 1: En nordisk sommerdag defineres som når døgnets maksimumstemperatur er 20,0 grader eller over. Ergo er det en rekke dager som faller ut hos dere når dere ikke har tatt med alle de dagene da dagens, dvs. døgnets, maks.temp. er akkurat 20,0*C.
Pkt 2: Mener dere virkelig at de åtte stedene som dere har plukket ut blant landets mange hundre klimastasjoner er de eneste som har minst 20 års sammenhengende observasjonstid?
Pkt 3: Hvorfor har dere valgt 20 år og ikke 30 år som er lengden på en normalperiode? De siste 30 årene 1990 – 2019 mangler bare ett år på å gi de nye normalene for den fjerde internasjonale normalperioden?
Pkt 4: Er det dere som har valgt åtte steder og 20 år, eller er det kommet som et forslag fra «Klimavakten» på Meteorologisk institutt, Line Båserud?
Pkt 5: Etter deres vurdering er en god sommerdag også en dag (dvs. ett døgn, regnet fra foregående morgen til den morgenen nedbøren er målt opp på) som kan ha fått opptil 1,0 mm nedbør? Hvis denne nedbøren på maks. 1,0 millimeter har kommet bare på dagterminen kl. 08.00 – 20.00, ville jeg med 70 års erfaring med vær og klima ha kalt det en våt, gråværdag!!! Jevnt, forsiktig regn fra grå himmel gir ofte ikke mer enn 1,0 mm nedbør, bortsett fra på Vestlandet, da!
- - - Sorry, dette var elendig, men faktisk feilinfo i en mulig hektisk agurktid!!! Hva f.eks. med å hente fram data for klarværsdager, penværsdager eller få overskyede dager, det kunne gitt litt mening til å karakterisere en god, norsk sommerdag.
- - - Hvis dere kan svare litt på ovennevnte, skal jeg med glede legge det ut sammen med mine spørsmål på værnettsiden Vær og Vind, som jeg har hatt ansvaret for siden 2006, altså litt lengre tid enn «yr.no» har eksistert.
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|