Samarbeids- partnere:
|
Tidenes verste regnværsdøgn her i landet
26.11.06: I løpet av fire døgn mot slutten av november for 66 år siden kom det nesten like mye nedbør på Indre Matre i Sunnhordland som det normalt skal komme i de lavere strøkene av Bærum på et helt år!
Norgesrekorden for ett døgns nedbør -- 229,6 mm -- stammer fra stedet Indre Matre i Sunnhordland. Det var resultatet av dagens eneste måling (nedbørmåling den gang og inntil 1938 bare en gang i døgnet: om morgenen). Men observatøren Arnfinn Matre skrev denne tilleggsmerknaden på dagbokskjemaet denne dagen: "Den 26. kl. 08 var regnmålaren full -- kor mykje som hadde runne yver, er ikkje godt å segja." Men de 229,6 mm som den trofaste og mangeårige værobservatøren klarte å berge, og så måle opp, står fortsatt som norgesrekorden for ett døgns nedbør! I en inspeksjonsberetning til en av Meteorologisk institutts statsmeteorologer noen tid etter "hendelsen" forklarer Matre at ei stor elv flommet over tunet, og vannmassene tok med seg svære steiner, store som hus, nedetter fjellsida og ut i fjorden. Så han og kona turde ikke for sine bare liv gå ut av huset tidligere på morgenen for å sette ut en ny måler, men ventet til det fastsatte observasjonstidspunktet kl. 08.00 ... De to foregående dagene hadde det kommet 84,8 og 23,5 mm, i alt 108,3 mm.
Matre mistet nok 20-25 mm nedbør Sett i forhold til de rekordmålingene som ble foretatt den samme morgenen (26.11.1940) ved Meteorologisk institutts nedbør- og klimastasjoner nord og sør for Indre Matre i Kvinnherad kommune i Sunnhordland, er det grunn til å tro at Arnfinn Matre og det spesielle stedet Indre Matre "mistet" 20-- 25 mm nedbør, som derved rente over regnmålerkanten. I etterpåklokskapens stund er det lett, og også litt leitt, å konstatere at hvis Arnfinn Matre hadde satt ut en av snømålerne "sine" om morgenen den 25. -- så sent på høsten som det nå var blitt, til tross for mildværet -- hadde han kunnet berge hele syndfloden dette døgnet! Snømåleren etter Norsk standard, som fortsatt er i bruk ved de nedbør- og klimastasjoner som har vært i operativ drift i en svært lang sammenhengende periode på samme sted, kan ta opp ca 422 mm nedbør før den renner over!
Flere norgesrekorder Døgnet etter norgesrekordmålingen (som han nok i lang tid fremover var uvitende om)helte Arnfinn Matre nye 149,3 mm nedbør ut av måleglassene. På fire døgn hadde stedet fått 487,2 mm; også en norgesrekord som holder stand 66 år etter! Nær hundre av Meteorologisk institutts nedbør- og klimastasjoner på Vestlandet fikk mer enn hundre millimeter nedbør bare dette ene døgnet! Her nøyer vi oss med oversikten med de åtte stedene som fikk mer enn 150 millimeter -- det svarer til en vannmengde på 150.000 tonn vann pr kvadratkilometer:
229,6 mm Indre Matre i Sunnhordland 207,8 mm Hovlandsdal i Fjaler i Sunnfjord 195,0 mm Samnanger-Kvitingen i Hordaland 190,0 mm Jørpeland i Ryfylke 179,0 mm Helgaland i Hjelmeland i Ryfylke 171,0 mm Brekke i Sogn 164,0 mm Fosse i Bergsdalen i Hordaland 154,0 mm Åkrafjord i Sunnhordland.
Bergen fikk det samme nedbørdøgnet 26.11.1940 beskjedne 48,5 mm nedbør ved den offisielle klimastasjonen på Bergen-Fredriksberg ute på Nordnespynten.. Copyright: Bernt Lie.
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|