Samarbeids- partnere:
|
OBS: NM i regnværsdager på rad underkjent av Meteorologisk institutt . OBS!
24.01.07: Etter at Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt i disse dager har gjennomgått nedbørdata fra Horni i Bærum høsten 2000, viser det seg at det bare ble 81 regnværsdager på rad og ikke 87 som ble publisert i mange medier den 20. desember 2000.
Av værstatistiker Bernt Lie
Vårt utgangspunkt for å arrangere et uhøytidelig NM i regnværsdager på rad var at observatøren på Horni i vestre Bærum høsten 2000 telte opp 87 regnværsdager på rad overfor oss. Et tall det da ikke var grunn til å tvile på.
Feil påvises I en e-post til oss skriver klimaforsker, dr. scient Knut Harstveit på Meteorologisk institutt at antall nedbørdager på Horni høsten 2000 var 87, alle dessuten med målbar nedbør (RR>=0,1 mm). 85 av disse hadde målbar nedbør i væskeform, 83 dager (døgn) hadde målbar nedbør fra skyer, som gir konklusjonen 81 dager (døgn) med regn.
Yr eller kornsnø? Harstveit skriver videre i e-posten at nedbøren på Horni den 18. og 19. desember (de to siste døgnene med nedbør før det ble ett døgn uten noe nedbør av noe slag; red´s anm.) falt som snø (kornsnø). Disse to dagene ble av meg tolket som yr i og med at temperaturene var oppe i to plussgrader i det aktuelle området. (Yr telles opp som dag/døgn med regn.) "Frosset yr" derimot er i praksis kornsnø, som selvfølgelig telles som dag/døgn med snø. Et korrekt utgangspunkt underveis i bergensernes, og for øvrig vestlendingenes laaange, uavbrutte regnværsperiode var derfor Bærums 87 nedbørdager (fra 2000) mot Bergens 83 (fra 1990).
- Finner nye rekorder Etter hvert som interessen både i lokal-, region- og hovedstadsmediene og i NRKs distrikts- og riksdekkende radio- og fjernsynskanaler, ble det i tidligere statistikk fra en annen meteorologisk observasjonspost innen Bergen kommune, Fana-Stend, funnet fram at dette stedet hadde hatt 103 nedbørdager på rad med målbar nedbør, og mandag ettermiddag kom siste oppdatering oss i hende fra Klimadivisjonen om at nedbørstasjonen Eikanger-Myr i Lindås kommune i Nordhordland hadde registrert 154 dager (døgn) på rad med målbar nedbør (RR>=0,1 mm). Dette skjedde i perioden 1. juli - 1. desember 1981, begge dager inklusive. Det ble en gledelig nyhet for oss her på www.varviggo.no.
Det er norgesrekorden, foreløpig ... Inntil et enda høyere tall for antall nedbørdager på rad dukker fram i sentraldatalageret på Meteorologisk institutt, forholder vi oss til disse 154 dagene som norgesrekord i antall nedbørdager på rad.
- Men hva med Bergen i 1981? For ordens skyld har vi selv sjekket hvordan klimastasjonen Bergen-Florida hadde det i denne perioden. Men den startet først den 1. januar 1983. Derfor tok vi for oss Bergen-Fredriksberg ute på Nordnes-pynten. Det ga følgende resultat: 35 nedbørdager sammenhengende i perioden 18. september - 22. oktober, begge dager inklusive, for perioden 1. juli - 1. desember. Altså ikke mye å skryte av for bergenserne i forhold til de 154 fra Lindås kommune! Mens det altså var målbar nedbør uavbrutt på Eikanger-Myr mellom 1. juli og 1. desember, var det på Bergen-Fredriksberg oppholdsvær eller bare ubetydelig nedbør (0,0 mm) i hele fire julidager, 12 augustdager, 11 septemberdager, en oktoberdag og fem novemberdager. - Er det noe rart i at det er spennende å studere forskjeller og variasjoner i været innenfor relativt små regioner?
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|