Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







- Husker du tidenes varmeste februar? Og de nye norgesrekordene ...


06.02.07: I 1990 opplevde vi her hjemme på berget tidenes varmeste februar. Det ble satt ny norgesrekord både for ekstremtemperaturen og månedsmiddeltemperaturen. Stedet var Sunndalsøra.
Av værstatistiker Bernt Lie

Da siste kveldsobservasjon fra de norske klimastasjonene var lagt inn i sentraldatalageret på Meteorologisk institutt og månedsrutinen ble kjørt, viste det seg at industristedet Sunndalsøra III i Møre og Romsdal hadde satt ny norgesrekord for månedsmiddeltemperaturen i februar: 6,5 grader. Fram til utgangen av året 1992 benyttet Meteorologisk institutt 30-års-midlene fra 1931 - 1960 som gjeldende normaler. Da viste måneden seg å bli fra tre gradere varmere enn normalt på kysten av Vestlandet og Nord-Norge til mer enn ti grader varmere enn normalt på indre strøk østafjells (Nesbyen-Skoglund med middel 1,7 grader, mot normalt -8,7) og i nord (Karasjok I med middel -4,0 grader, mot normalt -14,6). Det er artig å mimre litt og bla i Klimatologisk månedsoversikt fra daværende Klimaavdelingen på instiuttet som da het Det norske meteorologiske institutt.

Og vått ...
Og når det er så mildt, betyr det samtidig store nedbørmengder over store deler av landet. Halden-Prestebakke fikk nesten fem og en halv ganger så mye nedbør som normalt: 216 mm, mot normalt (1931 - 60) 40 mm. De nettopp nevnte 216 mm ble samtidig ny fylkesrekord i Østfold for månedsnedbørsummen i februar!
Fuktig var det også i hovedstaden - på Blindern kom det i alt 86 mm, dvs. bare tre millimeter mindre enn to år tidligere (89 mm i 1988, som er rekorden).
Største månedsnedbøren i denne rekordvarme måneden ble 814 mm, målt i Grøndalen i Flora (oppunder Ålfotbreen) av observatør Per Solvang. Normalt skulle han bare ha målt opp 275 mm. På mine oversikter over de største månedsnedbørsummene i februar blir det en femteplass.
Største døgnnedbør denne måneden var 158,9 mm, målt på Fosse i Bergsdalen i Hordaland, den 5.2. Nettopp på gårdagens dato er dette norgesrekorden for døgnnedbør!

Tre ganger rekordvarme
Inntil 1990 hadde norgesrekorden i februar-varme vært 15,4 grader, målt første gang på Ålesund-Telegrafstasjonen den 25.2.1891 og neste gang på Sunndalsøra II den 26.2.1926. Så slo Sunndalsøra III til med 17,0 grader den 5. februar, økte dagen etter til 18,4 grader, og så kom finale-heatet den 23. februar: 18,9 grader! I tre omganger økte dermed Sunndalsøra III norgesrekorden med til sammen 3,4 grader - noe vi ikke har opplevd noe lignende av tidligere når det er blitt flyttet på norgesrekorder for varme!
Ikke noe merkelig i at værobservatørene på Sunndalsøra var i media i februar for 17 år siden, ikke minst Geir Arne Lockert som kunne bokføre 18,9 grader 23.2.1990. Den står fortsatt!


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©