Samarbeids- partnere:
|
- Pent vær i opptil halvparten av dagene i april
02.05.07: Østfoldbyene Sarpsborg og Halden var de to byene i landet som hadde flest penværsdager i april. Mens også steder på det indre av Østlandet og langs Sørlandskysten hadde rekordmange penværsdager og bare fire-fem helt overskyede dager.
Tabellene i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt er interessant lesing - på mange måter. Ikke minst kolonnene for antall penværsdager! For å kunne være en penværsdag må ikke summen av samlet skydekke ved de tre observasjonene morgen, middag og kveld være høyere enn 9 åttedeler (engelsk: octas), samtidig som skydekket ikke må være høyere enn 4 åttedeler ved noen av de tre hovedobservasjonstidene åtte morgen, to på middagen og åtte om kvelden sommertid. - Mest blå himmel i hele landet har det vært ved Meteorologisk institutts klimastasjon på Skåbu-Storslåen i Espedalen i Vest-Oppland. Det var gjennomsnittlig skydekke 2,9 åttedeler (bare 36%), mens Sarpsborg hadde 3,5 åttedeler (44%), Kongsberg 3,6 åttedeler (45%), Halden-Prestebakke 3,7 åttedeler (46%), både Fagernes i Valdres og Konsmo-Høyland i indre Vest-Agder 3,9 åttedeler (49%) og Nesbyen-Todokk i Hallingdal akkurat 50% blått og skyer.
Opptil 15 penværsdager Flest penværsdager, nøyaktig halvparten av aprildagene, var det i østfoldbyen Sarpsborg og i Skåbu i Vest-Oppland, mens både Halden-Prestebakke og Kongsberg Brannstasjon begge hadde 14 penværsdager. Konsmo-Høyland i Audnedal i Vest-Agder noterte seg for 11 penværsdager, og både Høland-Fosser i Akershus, Oslo-Blindern, Drevsjø i Engerdal i Hedmark, Nesbyen-Todokk i Hallingdal, Nelaug-Jernbanestasjonen i Aust-Agder og Lindesnes Fyr i Vest-Agder noterte seg for 10 hver. Penværsdag er et forholdsvis nytt klimatologisk begrep; tidligere hadde man klarværsdag. Men over store deler av landet forekom det såpass sjelden klarværsdager at Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt innførte det nye begrepet penværsdag, som det derfor ikke er beregnet normaler for (normalperioden 1961 - 1990). I Midt-Norge og Nord-Norge var det de fleste stedene bare en enkelt penværsdag eller ingen i det hele tatt. Mest overskyet var april på Helgelandskysten der f.eks. Vega-Vallsjø og Myken begge hadde 26 helt overskyede dager, og ingen penværsdager. Der var 88 - 89% av april-himmelen dekket av skyer. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|